TOTÁLNÍ VÝPRODEJ SKLADU! Vážení zákazníci, Dogfriendly se s Vámi na nějakou dobu loučí. Než Vám představíme novinky v sortimentu a nový koncept značky, pomozte nám vyklidit sklad - připravili jsme pro Vás až 80% slevy! Děkujeme za Vaši přízeň ❤

Jak správně vybrat obojek pro psa

Vybrat správný obojek pro pejska občas bývá oříšek.
Při výběru obojku myslete především na to, jakou funkci od něj očekáváte.
Obojky na běžné každodenní nošení jsou obvykle textilní nebo kožené, pro výcvik jsou vhodné například polostahovací, či řetízkové obojky snadno přepnutelné na stahovací.

Záleží vždy na velikosti, srsti a aktivitách pejska.
U textilních obojků je velkou výhodou nízká hmotnost, odolnost (a to i při psích vodních hrátkách) a především velmi dostupná cena. Jsou vhodné pro všechny druhy psů s různými tipy srsti, u obřích plemen je však nutné myslet na odolnost přezky, kterou většina textilních obojků má. (plast či kov)

Kožené obojky bývají pevnější, při správné péči mají dlouhou živostnost, jsou však těžší a špatně snáší častý kontakt s vodou. Obvykle také bývají dražší. Mají ale pevné a spolehlivé zapínání a je prakticky nemožné, aby ho pejsek strhnul.

K výcviku se často používají polostahovací obojky, jde o kombinaci koženého či textilního obojku s kovovým řetízkem. Obojek má zarážku proti úplnému stažení krku, při stáhnutí tak pevně obepíná krk, ale pejska neškrtí.
Stahovací obojek je obvykle kovový, nemá zarážku proti stažení. Je určený pro odnaučení nežádoucího tahu psa a vhodný je pro krátkosrsté psy a zkušené psovody. Nedoporučujeme takový obojek užívat dlouhodobě, nýbrž jako pomůcku k výcviku za účelem odnaučení tahání.

Obecně platí, že čím větší pejsek je, tím širší obojek je pro něj vhodný, a naopak.  Myslete vždy na to, aby pejskovi nic nepřekáželo v pohodlí, zbytečně se neškrtil na příliš tenkém obojku, nebo ho naopak neomezoval v pohybu obojek příliš široký.

Správnou velikost obojku určíte podle obvodu krku Vašeho psa.
Pro měření vždy používejte krejčovský metr a pejska změřte ve chvíli, kdy je naprosto klidný v jedné pozici.
Obvod změřte v nejširším bodě krku a vždy ponechte ještě menší rezervu. (po zapnutí obojku byste mezi obojek a krk pejska měli snadno vložit dva prsty)

Pokud se ani po změření obvodu krku nemůžete rozhodnou pro velikost, jelikož obvod krku je hraniční, zvolte vždy raději ten větší. Obojky bývají nastavitelné, takže jej lze utáhnout. Budete mít jistotu, že pejska obojek nebude škrtit.