TOTÁLNÍ VÝPRODEJ SKLADU! Vážení zákazníci, Dogfriendly se s Vámi na nějakou dobu loučí. Než Vám představíme novinky v sortimentu a nový koncept značky, pomozte nám vyklidit sklad - připravili jsme pro Vás až 80% slevy! Děkujeme za Vaši přízeň ❤

Přemýšlíte nad pořízením pejska?

Osobnost je nejdůležitější. To platí u psů stejně jako u lidí. Pokud zvažujete, že si pořídíte psa, možná jste si vysnili konkrétní plemeno. Ale je pro vás toto plemeno vhodné? Psí povaha hraje důležitou roli při rozhodování, zda bude pes vhodný pro váš domov. Vybrat si vhodné psí plemeno je mnohem snazší, když víte, jaké vlastnosti a charakteristiky jsou kompatibilní s vašimi potřebami. Následující tipy vám pomohou vybrat si psa, který bude vyhovovat vaší osobnosti a životnímu stylu.

Zvažte možnosti vaší domácnosti a rodiny

Žijete sami, nebo máte velkou rodinu? Máte malé děti, starší děti nebo jiná zvířata? Kromě posouzení členů vaší rodiny zvažte také fyzické okolnosti vaší domácnosti. Velikost vašeho životního prostoru rovněž stojí za uvážení, ať už žijete v domě nebo bytě, máte oplocenou zahradu nebo malý travnatý dvůr, žijete blízko místa, které je skvělé na procházky, nebo musíte docházet do psího parku – to vše by mělo ovlivnit váš výběr plemene a volbu velikosti psa.

Tyto otázky vám pomohou zúžit výběr potenciálních pejsků. Pokud například žijete v bytě a nemáte snadný přístup k parku nebo vhodným místům pro procházky, pravděpodobně si vystačíte s malým klidným psem, který nebude vyžadovat tolik prostoru k pohybu. Pokud máte malé děti, pravděpodobně se budete chtít vyhnout malým společenským plemenům, které jsou choulostivé a bývají nervózní v přítomnosti malých dětí, a poohlédnete se spíš po větším plemenu, o kterém je známo, že má rádo malé děti. A pokud vás fascinují opravdu velcí psi, jako je třeba německá doga nebo bernardýn, ujistěte se, že máte dostatečně velký dům a zahradu, abyste tak velkému psovi mohli zajistit pohodlí.

Zohledněte svůj životní styl

Pracujete dlouho do večera nebo hodně cestujete? Jste spíše dobrodruzi nebo peciválové?

Pokud vedete aktivní životní styl, dává smysl zaměřit se na aktivní plemena a vybrat si psa, který s vámi bude držet krok. Teriéři a sportovní plemena mají rádi hodně aktivity a pohybu. Pokud raději trávíte soboty s nohama nahoře, aktivní plemeno asi nebude ta nejlepší volba. Pokud trávíte hodně času mimo domov a nemůžete s sebou brát svého pejska, budete se muset poohlédnout po plemenu psa s takovou povahou, kterému nebude vadit být většinu dne sám doma.

Zamyslete se nad tím, proč vůbec chcete psa

Rozhodně není ke škodě si vyjasnit, co vlastně od daného psa chcete. Chcete jednoduše společníka nebo hlídacího psa?
Chcete spíš malého chlupáče, který se vám svine do klubíčka na klíně nebo velkého parťáka, který s vámi bude chodit běhat? Někteří milovníci psů hledají takového, který bude dělat jejich dětem chůvu při hraní, zatímco jiní se poohlížejí spíše po nejlepším kamarádovi pro rodinu. Budete-li k sobě naprosto upřímní ohledně toho, proč chcete psa a co doufáte, že udělá pro vás a vaši rodinu, pomůže vám to hodně zúžit výběr vhodného psa do rodiny.

Zvažte čas a peníze

Udělejte si střízlivý odhad toho, kolik času a peněz jste ochotni věnovat psovi. Uvědomte si, že pořízení psa se podobá adopci malého dítěte, které už nevyroste. Kromě zajištění správné výživy, místa na spaní, hraček a různých doplňků, budete rovněž muset pečovat o jeho srst a hygienu, dostatečný pohyb a poskytovat mu zdravotní péči. Někteří psi toho vyžadují víc než jiní. Například bez ohledu na to, jak moc byste milovali svého maltézáčka, pokud nebudete mít dost času nebo peněz na to, abyste ho pravidelně vyčesávali a stříhali, není to pro vás vhodný pes. Některá plemena mají bohužel genetické předpoklady ke vzniku zdravotních komplikací, jejichž řešení je nákladné i časově náročné. Rozhodněte se předem, kolik času a peněz budete ochotni věnovat péči o vašeho psa během celého jeho života.

Dospělí psi vs. štěňata

Věk je další důležitou charakteristikou k zamyšlení. Spousta lidí dává z mnoha důvodů přednost štěňátkům, především je ale chtějí, protože jsou roztomilá a nejde jim odolat. Někteří lidé věří, že když vychovají psa odmala, vytvoří se mezi nimi silnější pouto. Vycvičit štěňata a starat se o ně vydá spoustu úsilí a štěňata navíc dobře vědí, jak pokoušet vaši trpělivost až za hranice snesitelnosti. Na druhou stranu starší psi už bývají zvyklí na provoz domácnosti a jsou společenští, nemluvě o tom, že už mají dávno za sebou destruktivní fázi prořezávání zubů, při které štěňata kousají vše, na co přijdou. Pokud v minulosti neprožili traumatickou událost (což jde stále překonat), nedělá většinou starším psům problém navázat silné pouto s novou rodinou.

Jak si vybrat plemeno nebo typ psa

Jakmile si vypíšete všechny ideální povahové rysy psa, je čas se blíže podívat na plemena a typy psů. Skvělé místo, kde začít, je váš místní útulek, kde uvidíte všelijaká plemena a křížence psů, která jsou k mání. Na stránkách HillsPet.com najdete mnoho informačních článků o psích plemenech, kde najdete spoustu užitečných informací, podobně jako na stránkách organizace American Kennel Club. Pokud netušíte, kde začít, možná vám pomůže, když začnete uvažovat o skupinách psích plemen. Například plemena ve skupině teriérů bývají sebevědomá a energická a k jejich výcviku je potřeba pevná ruka a hodně trpělivosti a důslednosti. Pracující psi jsou inteligentní a je relativně jednoduché je vycvičit. Nejšťastnější jsou, když jim zadáte nějaký úkol. Při výběru vhodného psa vám může pomoct, když začnete od jednotlivých skupin psů.

Jakmile se vám zúží výběr, pomůže vám, když se pobavíte s lidmi, kteří už mají zkušenosti s plemeny, která vás zajímají. Pokud neznáte osobně nikoho, kdo má představitele daného plemene, zkuste hledat na internetu, kde najdete mnoho diskuzních fór a komunit zabývajících se konkrétními plemeny. Není ke škodě se pobavit se svým veterinářem, který vám poradí nejen s odlišnými temperamenty plemen, ale také vám řekne, zda má vámi zvolené plemeno sklony k nějakým zdravotním komplikacím, o kterých byste měli vědět. Váš veterinář by vám měl být rovněž schopný doporučit seriózního chovatele nebo útulek. Mějte na paměti, že existuje spousta skvělých útulků, které se zaměřují na konkrétní plemena, takže nemusíte utrácet tisíce nebo desetitisíce za štěně od chovatele.

Čistokrevný pes vs. kříženec

I když v útulcích jsou i psi konkrétních plemen, kteří hledají milující domov, pravděpodobně také narazíte na široký výběr kříženců. Mohlo by se zdát, že temperament kříženců půjde hůře předpovědět než temperament psů, kteří jsou vyšlechtěny k dosažení konkrétního standardu, ale pokud víte, která plemena tvoří konkrétního křížence, není to tak těžké. Obecně platí, že kříženci mívají převládající rysy svých rodičů. Často mívají umírněné povahy narozdíl od povahových extrémů, na které občas narazíte u čistokrevných psů. Podle Humane Society of the United States jsou voříšci méně náchylní ke genetickým vadám, ke kterým může občas docházet u čistokrevných psů. Pokud uvažujete o tom, že si pořídíte psa z útulku, promluvte si se zaměstnancem útulku o povahových rysech, které hledáte. Měl by vám pomoci najít toho nejlepšího adepta.

Po tomto výkladu se může zdát, že najít tu pravou psí povahu je stejně složité jako najít spřízněnou duši. Ale je to něco, co byste měli brát vážně. Nakonec, váš pes bude pravděpodobně podstatná součást vašeho života na dalších 10 až 15 let. Oba si zasloužíte, abyste se k sobě skvěle hodili.

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus je spisovatelka na volné noze a redaktorka z Tulsy v Oklahomě. Často píše o mazlíčcích domácích a jejich zdraví ze svého domova, kde je obklopena svými chlupáči.